Jak wybrać piekarnik do zabudowy ?

Jak wybrać piekarnik do zabudowy ?

PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 15
SłabyŚwietny 
1 - Co wybrać?

1. Jaki wybrać okap?
2. Jaką wybrać lodówkę do zabudowy?
3. Jaką wybrać zmywarkę do zabudowy?
4. Jaki wybrać piekarnik do zabudowy?
5. Jaką wybrać płytę gazową do zabudowy?

 

piekarnik_boschPiekarnik jest jednym z najważniejszych urządzeń w kuchni, a ponieważ najczęściej jest to również najbardziej zaawansowany sprzęt należy poświęcić chwilę uwagi przy wyborze konkretnego modelu. Dobry piekarnik nie tylko powinien ułatwić i przyspieszyć pracę w kuchni, być prosty w obsłudze, bezpieczny i łatwy w czyszczeniu, ale przede wszystkim gwarantować doskonały smak przyrządzanych w nim potraw.

ZOBACZ RANKINGI NAJPOPULARNIEJSZYCH PIEKARNIKÓW W POLSCE !

 

 

 

AGD2

Obecnie wybór piekarników na naszym rynku jest ogromny ponieważ każdy szanujący się producent AGD ma w swojej ofercie co najmniej kilkanaście różnych modeli, a każdy z nich ma od kilku do kilkudziesięciu często unikalnych funkcji.

 

Wybór piekarnika powinniśmy zacząć od projektu kuchni ponieważ już na wstępie należałoby by określić czy piekarnik z płytą będą stanowiły tandem czy będą to dwa całkowicie nie zależne urządzenia. W pierwszym przypadku do wyboru mamy piekarniki zintegrowane z płytą (posiadają one pokrętła do regulacji mocy grzewczej płyty) lub te samodzielne. Wybierając piekarnik zintegorwany należy zwrócić szczególną uwagę na płyty grzewcze jakie do niego pasują. Przy tych piekarnikach wybór płyt jest mocno ograniczony.

 

1. zabudowa w słupku

 

zabudowa_supkowa



Przy wyborze piekarnika niezależnego nie jesteśmy już zmuszeni do instalowania go bezpośrednio pod płytą. W nowoczesnych kuchniach często wybierana jest zabudowa w tzw "słupku" czyli w szafce na wysokości rąk gdzie najwygodniej będzie się go używać.



Kolejnym krokiem jest ustalenie jak często wykorzystywany jest piekarnik. Dla osób często korzystających z tego urządzenia, producenci wyposażyli najnowsze piekarniki w automatyczne programy pieczenia. Są to fabrycznie ustawione czasy grzania wraz z odpowiednim wyborem grzałek z ich temperaturą nagrzania. Taki piekarnik będzie miał inny sposób na zrobienie pizzy, wypieczenia chleba, upieczenia ciasta czy upieczenia mięsa. Programy te bardzo ułatwiają korzystanie z piekarnika ponieważ ilość montowanych grzałek pozwala na ogrom kombinacji ich wykorzystywania. Tu najczęściej spotkać możemy:

 


- grzałkę górną
- grzałkę dolną
- grzałkę grilową dużą
- grzałkę grilową małą
- wentylator
- wentylator z grzałką (zwany termoobiegiem)



Wyposażenie w odpowiednie grzałki jest dosyć ważne ponieważ osoby lubiące grilować powinni mieć piekarnik z grzałkami grilowymi, a tym co najczęściej pieczą ciasta do pieczenia przydaje się termoobieg.
Bardziej zaawansowani użytkownicy nie muszą korzystać z programów, wybierają tylko odpowiednie grzałki, temperaturę i jeśli chcą - czas pieczenia.


2. piekarnik z termoobiegiem

piekarnik_amica


W nowoczesnych piekarnikach można spotkać jeszcze takie funkcje jak:


- szybkie nagrzewanie - pozwala na szybkie nagrzanie piekarnika bez zwiększonego poboru energii. Po nagrzaniu do odpowiedniej temperatury piekarnik sam się przełącza do odpowiedniego trybu grzania,


- rozmrażanie - powoduje łagodne rozmrażanie potraw przy użyciu samego wentylatora,


- termosonda - urządzenie służące kontroli temperatury wewnątrz potrawy, które przy odpowiednim zaprogramowaniu temperatury pieczeni automatycznie wyłączy piekarnik,


- podwójna komora - pozwala na pieczenie dwóch różnych potraw jednocześnie (w dwóch róznych temperaturach) bez możliwości mieszania się zapachów.

 

3. podwójna komora piekarnika

f1



Po przeanalizowaniu funcji piekarnika zastanowić by się należało nad komforetm jego użytkowania. Najtańsze piekarniki wyposażone są w tzw. prowadnice drabinkowe. Jest to nic innego jak nacięcia na ściankach piekarnika na odpowiednich wyskościach umożliwiające wsunięcie blachy lub szkła z potrawą. Niestety przy wysuwaniu blachy traci ona trzymanie boczne i należy jedną ręką ją podtrzymywać co utrudnia ewentualne doprawienie potrawy. By tego uniknąć producenci coraz częściej stosują prowadnice teleskopowe, lub całe wózki. Prowadnice działają na zasadzie identycznej jak zwykła szuflada - całą blachę z pieczenią można bezpiecznie wysunąć z piekarnika. Na rynku spotkać można również piekarniki z wózkiem. Efekt dla użytkownika jest identyczny jak w piekarnikach z prowadnicami, z tą różnicą iż wraz z blachami z piekarnika wysuwa się także jego front. Takich piekarników nie ma dużo na rynku ponieważ prowadnice teleskopowe sprawdzają się lepiej niż wózki - w których front może trochę przeszkadzać w dostaniu się do potrawy.

 

4. prowadnice teleskopowe

prowadnice_teleskopowe_piekarnik


Warto wiedzieć, że w wielu piekarnikach nie ma fabrycznie zamontowanych prowadnic teleskopowych, co nie oznacza że nie można ich mieć. Bardzo często prowadnice stanowią wyposażenie dodatkowe piekarnika i w razie potrzeby można je oddzielnie dokupić i zamontować. Takie prowadnice są najczęściej dwu lub trzy poziomowe.

Kolejną funkcją poprawiającą komfort użytkowania to funkcje samoczyszczenia piekarnika. Obecnie na rynku najczęściej można spotkać:


- czyszczenie pyrolityczne
- czyszczenie katalityczne
- łatwo czyszczące emalie



Czyszczenie przez pyrolizę powoduje nagrzanie wnętrza piekarnika do temperatury ok 500*C, która spala na popiół wszystkie zanieczyszczenia w jego wnętrzu. Po zakończeniu procesu wygrzewania wystarczy tylko wymieść popiół. W piekarnikach tych często spotkać także specjalne blachy i ruszty które można poddawać pyrolizie. Przy takiej kombinacji możemy zapomnieć o uciążliwym czyszczeniu blach czy wnętrza piekarnika.


Czyszczenie przez katalizę objawia się bardzo podobnie do pyrolitycznego z tą różnicą iż osiągane jest ono poprzez specjalne wkłady katalityczne nagrzewające się do ok 350*C. Wadą tego rozwiązania jest to że wkłady te z czasem się zużywają i podlegają wymianie.
W mniej zaawansowanych piekarnikach zastosowana jest łatwoczyszcząca się emalia, która utrudnia przyleganie zanieczyszczeń do ścianek piekarnika.


Innym ważnym elementem przy wyborze piekarnika jest bezpieczeństwo użytkowania - jest to szczególnie istotne gdy w domu są małe dzieci. Pamiętać należy, iż podczas korzystania z piekarnika jego obudowa wraz z drzwiami nagrzewa się do kilkudziesięciu stopni. Dlatego wielu producentów stosuje tzw "chłodny front" chroniący użytkownika przed oparzeniem przy przypadkowym dotknięciu obudowy (obudowa nie powinna przekraczać wtedy 50*C). Innymi ważnymi zabezpieczeniami są: blokada przed przypadkowym włączniem piekarnika (włącznie piekarnika może odbyć się po wciśnięciu kombinacji przycisków), blokada otwarcia drzwi oraz automatyczny wyłącznik, który wyłączy piekarnik gdy ten działa niewspółmiernie długo.

 

5. chłodny front

zimna_szyba_piekarnik_bosch

 

KLASYFIKACJA PIEKARNIKÓW:

 

Piekarniki gazowe są to modele o szerokości ok. 60 cm i pojemności ok. 60 l. Bezpieczeństwo użytkowania zapewniają zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu i chłodne drzwi.

 

 

 

Piekarniki elektryczne dostępne są w trzech rozmiarach: standardowym, kompaktowym, XXL. Mają szereg innowacyjnych rozwiązań, np. automatyczne programy pieczenia, które same dopasowują czas i temperaturę do rodzaju potrawy.

 



 

Piekarniki elektryczne parowe oferują możliwość pieczenia na parze w różnych stopniach wilgotności, zależnie od wybranego programu. Bezpieczeństwo użytkowania zapewniają takie zabezpieczenia jak system schładzania oparów czy blokada uruchomienia podczas pirolizy (automatycznego programu czyszczącego).

 

 

 

Piekarniki elektryczne z funkcją pary – tego typu piekarnik oferuje funkcje tradycyjnego pieczenia, a także możliwość użycia pary. To doskonała propozycja dla osób ceniących zróżnicowaną kuchnię.

 

 

 

Piekarniki z funkcją mikrofal – oprócz tradycyjnych funkcji piekarnika mają funkcję mikrofal można je łączyć z tradycyjnym pieczeniem lub używać urządzenia jako mikrofalówki i/lub piekarnika.

 

OPIS FUNKCJI:

Chłodne drzwi - potrójne lub poczwórne przeszklenie drzwiczek pozwala na obniżenie ich temperatury podczas pieczenia do ok. 50 oC.

Grzanie dolne – doskonałe do przyrumienienia potraw od spodu, dopiekania.

Grzanie górne –można stosować do przyrumieniania i zapiekania dań od góry.

Grzanie górne/dolne – to tradycyjny sposób nagrzewu dzięki któremu można przygotować większość dań.

Termoobieg 3D – gwarantuje równomierne rozłożenia ciepła we wnętrzu piekarnika.

Pieczenie na parze – para nagrzewa komorę piekarnika i pozwala na przygotowanie dań z zachowaniem ich wartości odżywczych, mikroelementów i witamin.

Piroliza - automatyczny program czyszczący wnętrze piekarnika. Zabrudzenia wypalane są w temperaturze ok. 500 oC, pozostały pył wystarczy usunąć wilgotną szmatką.

Emalie łatwoczyszczące - pokrywają komorę piekarnika. Ich powierzchnia jest gładka, pozbawiona porów, dzięki czemu zabrudzenia łatwo nie przywierają.

Powłoka Antifingerprint - specjalna powłoka zabezpieczająca stalowy fronty przed śladami palców.

 

NAJBARDZIEJ POPULARNI PRODUCENCI PIEKARNIKÓW:

 AEG – niemiecka marka, która obecnie należy do Grupy Electrolux. W jej portfolio znajdują się okapy, piekarniki, płyty grzewcze itp.

AMICA – polska marka z Wronek pod Poznaniem. Powstała w roku 1921 i specjalizuje się w sprzęcie grzejnym, ale w jej portfolio znajdziemy także okapy i piekarnki.

BOSCH – niemiecka marka, należąca do firmy B/S/H. Powstała w 1967r, w jej portfolio znajdują się zarówno sprzęty dużego, jak i małego AGD.

BEKO – turecka marka, powstała w 1944 r. W portfolio marki znajdziemy duży sprzęt AGD zarówno wolnostojący, jak i do zabudowy.

GAGGENAU – niemiecka firma, której korzenie sięgają 1683 r, a należy do koncernu B/S/H. Specjalizuje się głównie w sprzęcie do zabudowy.

ELECTROLUX – szwedzka firma powstała w 1910 roku. Specjalizuje się w sprzęcie dużym, jak i małym. Do firmy Electrolux należą AEG i Zanussi.

FRANKE - szwajcarska firma założona w 1911 r., w jej ofercie znajduje się duże AGD i armatura kuchenna.

GORENJE – marka pochodzi ze Słowenii, w jej portfolio są okapy, piekarniki, płyty grzewcze.

HOTPOINT – brytyjska marka, której dystrybucją w Polsce zajmuje się firma Indesit Company.

INDESIT – włoska marka, w swojej ofercie ma duży sprzęt AGD – zarówno wolnostojący, jak i do zabudowy.

MIELE – niemiecka firma, zajmuje się produkcją szerokiej gamy urządzeń gospodarstwa domowego m.in. pralek, płyt grzejnych, zmywarek, piekarników, kuchenek mikrofalowych, ekspresów do kawy, odkurzaczy.

SAMSUNG – koreańska marka założona w 1938 r. Zajmuje się ona produkcją i dystrybucją sprzętu IT, RTV, AGD oraz telefonii komórkowej.

SIEMENS – niemiecka marka, której korzenie sięgają 1847 r. Należy do koncernu B/S/H a w jej portfolio znajdziemy duże i drobne AGD.

SMEG –jest jedną z czterech marek należących do Dom Bianco, powstała w 1948 r.

TEKA – w Polsce Teka swoją działalność rozpoczęła w 1994 roku, a jej siedziba znajduje się w podwarszawskim Pruszkowie.

WHIRLPOOL – firma powstała w 1911 roku w St. Joseph, Michigan, USA, na rynku polskim obecna od 1993 r.

ZANUSSI – włoska marka powstała w 1916 r. należąca do Grupy Electrolux.